14 Ağustos 2015 Cuma

Adaçayı

Genel Bilgiler

Ballıbabagillerden; özellikle Akdeniz bölgesinde yetişen ıtırlı bir bitkidir. Menekşeye benzeyen çiçekleri haziran, temmuz aylarında açar. Yaprakları uzun, kenarları tırtıllı, beyazımsı yeşil renktedir. Hafif kafuru kokusu vardır. Çiçek açtığı zaman toplanıp, kurutulur.

Faydaları

Mide ve bağırsak gazlarını giderir. Mide bulantısını keser. Hazım sisteminin düzenli çalışmasını sağlar. Boğaz, bademcik ve dişeti iltihaplarını giderir. Göğsü yumuşatır. Astımdaki sıkıntıları geçirir. İdrar ve ter söktürür. Banyo suyuna katılıp yıkanılırsa; zindelik verir. Günde, 3 kahve fincanından fazla içilmemelidir.

Nasıl Kullanılır

Adaçayı özellikle çayı demlenerek içilir. Ayrıca, yemeklere ve çorbalara tat ve koku vermek için de kullanılır. Banyo suyuna katılırsa vücuda zindelik verir. Özellikle hazmettirici ve gaz söktürücü özellikleri nedeniyle yemeklerden sonra içilmesi yararlıdır. Ada çayı suyu ile ağızda gargara yapılırsa bademcik, diş eti ve boğazlarda oluşan iltihapların kısa sürede iyileşmesine yardımcı olacaktır. Ağız içi yaralarının sebeplerinden biri de vitamin eksikliğidir. Ağız ve diş etlerinizde sürekli yara oluyorsa yeterli ve dengeli beslendiğinizden emin olun.

Kuru adaçayını mangal ya da semaver ateşinde yakarsanız sineklerin ve böceklerin etrafınızdan uzaklaşmasını sağlayabilirsiniz.

Ada çayı fazla içildiğinde tansiyonu yükseltebilir. Bu nedenle özellikle yüksek tansiyon şikayeti olanların dikkatli tüketmeleri, gerekirse tüketmemeleri tavsiye edilebilir. Gebelik süresince ve emziren annelere tavsiye edilmez. Günde 3 fincandan fazla içilmemelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder