14 Ağustos 2015 Cuma

Asma

Genel Bilgiler

Asmagiller familyasından tırmanıcı, uzun ömürlü, ağaçsı bir bitkidir. Mayıs-Haziran ayları arasında çiçek açar. Gövdesi üzerindeki kabuklar zamanla esmerleşip şeritler halinde dökülür. Çiçekleri küçük, yeşilimsi renktedir. Yapraklarının taban kısmı kalp şeklindedir. Kenarları dişli ve ucu sivridir. Üst yüzleri tüysüz, alt yüzleri ise tüylüdür. Meyvelerine üzüm denir. Kuru veya yaş olarak yenir.

Faydaları

Vücuda kuvvet verir. İshali keser. Sarılığa karşı faydalıdır. Toplardamarları güçlendirici etkiye sahip olan asma yaprakları bacak damarlarındaki şişmelerde, varis ve hemoroide karşı faydalı olmasının yanında rahim kanamalarını da durdurmaya yardımcı olur. Ayrıca, gerek asma yaprağı gerekse kuru üzüm hafızayı kuvvetlendirmekte etkilidir.

Nasıl Kullanılır

Asmanın meyvesi yaş ve kuru olarak tüketilir. Asma Yaprağı ise yemeklerde ve dolma yapımında kullanılır. Asma yaprağının tıbbi etkilerinden birisi de kanamayı durdurmaya yardımcı olmasıdır. Asma yaprağı kaynatılarak elde edilen su düzenli olarak içilmeye devam edilirse alkolü bırakmaya yardımcı olur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder