13 Ağustos 2015 Perşembe

Biber

Genel Bilgiler

Patlıcangillerden; taze iken yeşil ve çoğu acı olan meyvesi; sebze ve baharat olarak kullanılır. Bol miktarda C vitamini vardır. Acı ve tatlı, yeşil ve kırmızı çeşitleri vardır.

Faydaları

İştahı açar, mideyi kuvvetlendirir ve hazmı kolaylaştırır. Romatizmaya iyi gelir. Kanamaları önler. Cinsel arzuyu arttırır. Kırmızı biber, insanı ferahlatır ve nefes yollarını açar. Bronşit ve grip gibi hastalıklarda faydalıdır. Damar tıkanıklığı ve kalp hastalıklarına karşı koruyucudur. Acı biber, iştah açar. Akciğerleri temizler ve balgam söktürür. Eklem iltihaplanması, diş ve boğaz ağrıları, romatizma, sindirim sistemi bozuklukları, soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklarda faydalıdır.

Nasıl Kullanılır

Sebze olarak pişirilerek yemeklerde ya da taze olarak salatalarda kullanılır. Biber kızartması yapılır. Ayrıca, kurutulduktan sonra çok ince pul halin getirilerek ya da iyice öğütülerek baharatı da elde edilir.

Çok çeşidi olan bir sebze olduğu için, biberin kullanım alanı da oldukça geniştir. Hatta, farklı biber türlerini bir arada kullanılıp birbirinden leziz tatlar elde etmek mümkündür. Dolmalık biberin içini doldurup hazırladığınız biber dolmasına acı katmak için yine bir başka biber olan acı biber ekleyebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder