14 Ağustos 2015 Cuma

Ada Soğanı

Genel Bilgiler

Zambakgillerden, bir çeşit bitkidir. Yaprakları uzun şerit şeklindedir. Çiçekleri; yeşil ve beyaz damarlıdır. 2 kilogram kadar olan soğan kısmı, yapraklarının altındadır. Acı ve zehirlidir. 7,5 gram adasoğanı öldürebilir. İçeriğinde 'Scillarena glikozidi' vardır. Tazeyken kullanılmaz. Aksi halde zehirlenme ve kusmalara yol açar. Soğanın etli olan orta kısmı dilimlenerek kurutulur. Sonra dövülüp toz haline getirilir. Ev ilaçlarında çok dikkatli kullanılması gerekir.

Faydaları

İdrar söktürür. Kalp hastalarında vücuda biriken suyu boşaltır. Azotemi'yi azaltır. Böbrek hastalarının kullanmaması gerekir. Uzun süre kullanılacak olursa 'Albüminüri' yapar

Nasıl Kullanılır

Ada soğanı su ve hamurla pişirilip yenirse göğüs ağrısına ve nefes darlığına iyi gelir. İdrar zorluğu, siyatik, dalak, baş ve ayak ağrılarında da faydalıdır. Ada soğanı, kalp yetmezliğine karşı kediotu ve alıç ile karıştırılarak çay yapılırsa oldukça faydalı olur. Zehirli bir bitki olan ada soğanı doğru miktarlarda kullanılırsa faydası görülmekle birlikte yanlış dozlarda zehirlenme ve buna bağlı olarak da bulantı, kusma ve ishale neden olabileceği için dikkatli olunmalı ve bir uzman gözetiminde kullanılmalıdır. Böbrek hastalarının da kullanmaması gerekir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder