14 Ağustos 2015 Cuma

Andız Otu

Genel Bilgiler

Bileşikgillerden; nemli yerlerde yetişen, 1 metre kadar sapı olan, bir çeşit ottur. Yaprakları büyük, yumuşak ve yuvarlaktır. Çiçekleri sarı renkte olup, acı ve kokuludur. Kökü kalındır. Meyveleri küçük fıstık kozalağına benzer.

Faydaları

Mideyi kuvvetlendirir. Balgam söker. Mikropları öldürür. Vücutta biriken tuzu atar. Üremi, nefrit, sistit, idrar yolları hastalıklarında faydalıdır. Nefes darlığını giderir. Karaciğer hastalıklarını tedavi eder. Kaşıntıları keser. Fazla kullanıldığı zaman mide bulantısı yapar.

Nasıl Kullanılır

Andız otunun kökleri doğranıp suda kaynatılarak çay yapılabilir. Mide ve solunum yolu rahatsızlıklarına karşı kullanılmasının yanında, harici olarak egzama ve uyuza karşı da kullanılmaktadır. Mutfaklarda baharat olarak da kullanılmaktadır. Fazla miktarda alınırsa kusma ve ishal yapabileceği gibi kramplara ve felce de neden olabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder