13 Ağustos 2015 Perşembe

Buğday

Genel Bilgiler

Birçenekligillerdendir. Sapları kamışsıdır ve içleri boştur. Çiçekleri başak şeklindedir. Yemişlerine buğday denir. İçeriğinde B vitamini ve karbonhidratlar vardır. Bunlar, tanelerin kepeğindedir. Bu nedenle buğday unu ne kadar çok kepekli, yani esmer olursa, o derece faydalı olur.

Faydaları

Kepekli buğday unundan yapılan ekmek, kurabiye ve benzerleri bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar. Kabız olmayı önler. Çimlendirilmiş buğday tanesi zihin yorgunluğu ve sinir bozukluklarını giderir. Damar sertliği, mide ve cilt hastalıkları olanlar, taze ekmek ve sıcak börek gibi şeyler yememelidirler.

Nasıl Kullanılır

Buğday genellikle un yapımında kullanılır. Buğday unundan ekmek ve çeşitli hamur işleri yapılır. Kabuklarından kepek elde edilir. Kepekli buğday unu daha sağlıklı ve faydalıdır. Buğday aynı zamanda çiftlik hayvanları için bir yem maddesi olarak da yetiştirilmektedir. Buğday yağı ise özellikle cilt ve saç bakımı için kullanılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder