14 Ağustos 2015 Cuma

Aslan Pençesi

Genel Bilgiler

Gülgillerden; çayırlarda, ormanlarda yetişen ve türlü çeşitleri olan bir yabani bitkidir. 5-7 parçalı olan yaprakları büyüktür. Kökü geniştir. Çiçekleri; ufak yıldız şeklinde olup, yeşilimtıraktır. Mart-Temmuz ayları arasında toplanıp, kurutulur.

Faydaları

Özellikle kadınlar üzerinde çok faydalı etkileri olan aslanpençesi, düzensiz adet görenlerde adetleri düzenler ve kolaylaştırır. Menopoz dönemindeki stres, gerginlik ve terlemeyi azaltır. Vücuda kuvvet verir. Ateşi düşürür ve baş ağrısını keser. Anne sütünü arttırır. Pek çok kanser türüne karşı önleyici ve koruyucudur. Böbreklerin ve prostatın düzenli çalışmasına yardımcı olur. Ağız yaralarında ve boğaz iltihaplarında faydalıdır. Kan durdurucu ve yaraların iyileşmesini hızlandırıcı etkileri de vardır. Saralılara faydalıdır. Uykusuzluk ve sindirim sistemi bozukluklarına iyi gelen aslanpençesi, kan şekerinin yükselmesini önleyici etkisi ile şeker hastaları için de faydalıdır.

Nasıl Kullanılır

Taze yaprakları salatalara katılabileceği gibi yaprakları ve çiçekli sapları kurutulduktan sonra suda kaynatılarak hazırlanan aslan pençesi çayı kullanılabilir. Bu su, çay olarak içilebileceği gibi boğaz iltihaplarında gargara olarak, akne ve yaraları iyileştirmek için de haricen kompres olarak kullanılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder