12 Ağustos 2015 Çarşamba

Eşek Kulağı

Genel Bilgiler

Sığırdiligillerden; çiçekleri beyaz ve menekşeye çalar renkte, yaprakları neşter şeklinde bir bitkidir. Mart-Temmuz ayları arasında toplanıp, kurutulur.

Faydaları

Müzmin ishali keser. Nefes darlığını giderir. Göğsü yumuşatır. Bronşitte faydalıdır. Öksürüğü keser. Ağız, dil ve boğaz iltihaplarını giderir.

Nasıl Kullanılır

İnce doğranmış köklerden iki tatlı kaşığı, 1/4 litre soğuk suyun içine geceden bırakılır. Sabah ısıtılıp süzülür ve yudum yudum içilir.

Bir dolu tatlı kaşığı ot karışımını 1/4 litre kaynar suda üç dakika demlendirin. Üç ila dört fincanı gün boyunca yudum yudum içilir.

Önce iyice kurutulmuş kökler un haline getirilir. Sonra bir fincan kaynar su içerisinde birkaç damla yağ ile karıştırılarak lapa haline getirilir, bir temiz beze konur. Sıcakken hasta kısma yerleştirilerek bağlanır.

Taze yapraklar yıkanır. Tahta üzerinde oklava ile ezilir ve hasta yerlere doğrudan konularak bir bezle bağlanır.

Yapraklar haşlanır ve sıcakken konulup bağlanır.

500 gr taze veya kuru yaprak, geceden 5 litre soğuk suya konur. Ertesi gün kaynama derecesine kadar ısıtılır. Bu su, Banyo suyuna katılır.

Tam banyo gibi hazırlanır ancak 200 gr. taze veya kuru yaprak kullanılır.

Kökler yıkanır. Fırça ile temizlenir. Ufak ufak kesilerek bir şişenin boğazına kadar sıkıştırmadan doldurulur. Üstüne kanyak veya votka dökülür. On dört gün, güneşte veya sıcak bir odada tutulur.

4 ila 6 taze Eşek kulağı kökü, mümkün olduğu kadar ince yontularak ufalanmalı ve 250 gr iç yağı içerisinde kızartılmalıdır. Gece soğu maya bırakılıp ertesi gün ısıtılmalıdır. Bir tülbentten geçirip, krem halinde kavanozlara koyup buzdolabına kaldırılır. Bu krem sanki lapa imiş gibi de kullanılır. İnsanlar ve hayvanlardaki yaralanmalar için birebirdir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder