8 Ağustos 2015 Cumartesi

Kakao

Genel Bilgiler

İkiçenekliler sınıfının sterculiaceae familyasından, vatanı tropik Amerika olan bir ağacın meyvesidir. Kakao ağacı 4-10 metre boyundadır. Yaprakları derimsidir. Çiçekleri her mevsimde açar. Meyvelerinin içinde kestane büyüklüğünde tohumları vardır. Tohumlarının içeriğinde teobromin denilen alkoloid vardır. Bu madde uyarıcıdır. Tohumlarından kakao yağı çıkarılır. Kozmetik sanayiide ve eczacılıkta fitil yapmakta kulanılır. Tohumlarının yağı alındıktan sonra elde edilen kakao tozuna çikolata denir.

Faydaları

Uyarıcı, iştah açıcı ve kuvvet vericidir. İdrar söktürür. Vücuttaki zehirlerin dışarı atılmasını sağlar. Böbrek iltihaplarını giderir. Fazla içildiği takdirde çarpıntı ve baş ağrısı yapar.

Nasıl Kullanılır

Kakao, kahve gibi içecek olarak kullanılmasının yanında, özellikle çikolata ve pasta yapımında katkı maddesi olarak kullanılır. Ayrıca, kakaodan kakao yağı elde edilir. Kakao yağı cilt bakımında ve kozmetik sanayinde kullanılır. Kakao fazla kullanıldığında, uyarıcı etkisi nedeniyle çarpıntı ve baş ağrısı yapabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder