Genel Bilgiler
Baklagiller familyasından; Güneydoğu Anadolu ve Akdeniz havzasında yetişen 6-10 metre boyunda, kışın yaprak dökmeyen bir ağaç ve onun meyvesidir. Çiçekleri yeşilimtıraktır. Meyvesi 10-20 cm boyunda, yassı, etli, açılmayan ve koyu renklidir. İçeriğinde yağ, sakkaroz, glikoz, selüloz ve azotlu bileşikler vardır. Çiğ yendiği gibi reçel ve likör de yapılır.
Faydaları
Nefes darlığına karşı çok etkili olan keçiboynuzu bronşları açar, göğsü yumuşatır ve göğüs ağrısını azaltır. Balgamı ve öksürüğü keser. Astımda faydalıdır. Akciğer kanserine karşı koruyucu etki gösterir. Mide ve bağırsak hastalıklarında faydalıdır. Sinirleri rahatlatır. Vücudu şişmanlatır ve kan yapar. Cinsel isteği ve gücü arttırır. İktidarsızlığa ve sperm azlığına karşı çok faydalıdır. Özellikle çocukların zeka ve kemik gelişimini destekler. Hafızayı güçlendirir ve dikkati arttırır. Kemik erimesini azaltır.
Nasıl Kullanılır
Meyveleri taze ve kuru olarak yenir. Çekirdeklerinden de yararlanılır. Yaprakları ve dalları kurutulup kaynatılarak keçiboynuzu çayı yapılabilir. Ayrıca, keçiboynuzu pekmezi yapılır. Hergün düzenli olarak Keçiboynuzu pekmezi yiyerek yapılacak keçiboynuzu kürü özellikle kansızlık çekenlere ve sperm azlığı şikayeti olanlara çok yararlıdır. Keçiboynuzu çekirdeği öğütülüp suda kaynatıldıktan sonra lapa yapılarak vücuttaki şişkinlik ve yaralarar sürülürse çok faydası görülür. Bu lapa basur memelerine de sürülebilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder