7 Ağustos 2015 Cuma

Kenevir

Genel Bilgiler

Kendirgiller familyasından, vatanı Hindistan olan, sıcak ülkelerde ve yurdumuzda da kültürü yapılan, bir yıllık bir bitki türüdür. Gövdesi diktir. İçi boştur. Yüzeyi pürtüklüdür. Yaprakları 5-11 parçalıdır. Meyvesi 3-5 milimetre boyundadır. Tanelerinin içinde etli bir cücük vardır. Dal uçlarında reçine ve uçucu bir yağ vardır. Meyveleri yağ bakımından zengindir. Tohumlarından çıkarılan yağ, sabun sanayiinde kullanılır. Gövdesinin kabuk kısmından kenevir veya kendir denilen bir lif elde edilir. Bunlardan ip, halat ve kaba dokulamalar yapılır.

Faydaları

Yatıştırıcı ve uyarıcıdır. Yapraklarının haşlaması lapa olarak romatizma ağrılarını hafifletir. Balgam söktürür. Mide ve bağırsak hastalıkları ile idrar yolu iltihaplarına karşı faydalıdır. Prostat şikayetlerinde de faydalı olabilir.

Nasıl Kullanılır

Kenevir tohumu ezildikten sonra sıcak sütte demlenip süzülerek ya da bal ile macun yapılarak kullanılabilir. Kenevirin lifleri iplik elde etmek için kullanılır. Ayrıca, kenevirde uyuşturucu hammaddesi ve kenevir yağı da vardır. Fazla kullanılmamalıdır.

Kenevirden elde edilen Esrar, ruh sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri ile kişide halüsinasyonlara ve ruh hastalıklarına neden olmasının yanı sıra beyinde de erken bunamaya yol açmaktadır. Bu nedenle, vücudu ve beyni içten içe çökerten her türlü uyuşturucudan uzak durmak gerekir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder