Genel Bilgiler
Maydanozgiller familyasından; dere kenarlarında, çayırlarda ve ormanlardaki ağaçsız alanlarda yetişen, boyu 3 m kadar, hoş kokulu, otsu bir bitkidir. İstanbul, Marmara Bölgesi, Doğu Karadeniz ve Beyşehir dolaylarında yetişir. Boyu 1- 1,5 m kadardır. 2 veya çok yıllık bir bitkidir. Gövdesi silindiriktir. Boyuna çizgiler vardır. İçi boştur. Mavimtırak yeşil veya kırmızı renktedir. Çiçekleri beyazdır. Kökü ve rizomlarında uçucu bir yağ ve tanen ihtiva eder. Yaz ve sonbahar aylarında toplanıp kurutulur.
Faydaları
Mide ve bağırsak hastalıklarına iyi gelir. Sinirleri kuvvetlendirir. Spazmları giderir. Astım nöbetlerini giderir. Kuvvet ve iştah verir. Nekahat devresinin kısa sürmesini sağlar. Yapraklarından çıkan suya, bir parça pamuk bastırılıp, diş çürüğüne konursa, ağrıyı keser. Kan dolaşımını düzenler. Terletir. Kurutulmuş melek otu, dövülüp başa sürülecek olursa, bitleri öldürür.
Nasıl Kullanılır
Melek otu kökü kurutulduktan sonra toz haline getirilir ve kaynamış suda demlenerek kullanılır. Ayrıca, bitkiden elde edilen melek otu yağı haricen romatizma şikayetlerine karşı kullanılabilir. Melek otunun kökleri ve tohumları farklı lezzetler vermek için baharat olarak da kullanılmaktadır. Bitkinin boyama amacıyla kullanımı da vardır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder