Genel Bilgiler
Muzgiller familyasından; sıcak bölgelerde yetişen, çok yıllık ve çok büyük bir otsu bitki cinsidir. Yurdumuzda Antalya ve Anamur çevresinde yetiştirilir. Muz ağacının gövdesi; toprak altında kök-sap veya soğan halinde bulunur. Yaprakları bu kök-saptan çıkar. Tabandaki çiçekleri meyve verir. Meyvelerin tamamı sarkık bir sapın üzerinde toplu halde bulunur. Nişasta ve şeker bakımından zengindir. Lezzetlidir. Fırında veya güneşte kurutulduğu zaman çok besleyici bir un verir.
Faydaları
Vücudun ihtiyacı olan bütün maddeleri karşılar. Kemiklerin gelişmesini sağlar. Nekahat devresini kısaltır. Sinir zafiyeti ve yorgunluğu giderir. Böbrek ve mafsal iltihabında, bağırsak hastalıklarında faydalıdır. Müzmin kabızlık çekenler fazla yememelidir.
Nasıl Kullanılır
Muz taze olarak yenmesinin yanında, yüz ve cilt bakımında da sıklıkla kullanılır. Cildi besler ve temizler. Muz, limon suyu ile merhem haline getirilip egzama üzerine sürülürse faydası görülür. Tam olgunlaşmamış olan muzun hazmı biraz zor oluğundan muzu olgun olarak yemek gerekir. Ülkemizde muz taze olarak tüketilirken muzun anavatanı olan ülkelerde kızartması da yapılmaktadır.
Besleyici değerlerinin yanında cilt ve yüz bakımı için de kullanılan muz cildi besler ve temizler. Limon suyu ile karıştırılıp egzama olan bölgeye sürülürse faydası görülecektir.
Besleyici değerlerinin yanında cilt ve yüz bakımı için de kullanılan muz cildi besler ve temizler. Limon suyu ile karıştırılıp egzama olan bölgeye sürülürse faydası görülecektir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder