6 Ağustos 2015 Perşembe

Ökse Otu

Genel Bilgiler

Ökseotugiller familyasından; genç sürgünleri yeşil, ufak çalı halinde bir bitkidir. Adi ökseotu ve Zeytin ökseotu yurdumuzda doğal olarak yetişir. Yapraklarında tanen, urson, inosit, saponin ve viscine adı verilen gayet yapışkan, elastiki, yumuşak bir reçine vardır.

Faydaları

Yüksek tansiyonu düşürür. Nabzı yükseltir. Kalbin atışlarını artırır. Damar kireçlenmesinde faydalıdır. Sara ve Akciğer kanamalarında kullanılır. Spazmları giderir. Hazmı kolaylaştırır. Fazla kullanıldığı takdirde zararlıdır. Bilinci uyuşturur. Adaleleri zayıflatır ve ishal yapar.

Nasıl Kullanılır

Genellikle çayı yapılarak içilmektedir. Dikkat edilmesi gereken husus, çayın sadece soğuk su ile hazırlanmasıdır. Diğer kullanım ise, taze yapraklar alınarak sıkılır. Taze bitki özsuyu olarak kullanılır. Bir diğer yöntem ise haricen uygulanır. Taze beyaz meyveler ezilerek, içyağı veya tereyağı ile iyice karıştırılarak merhem hazırlanır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder