6 Ağustos 2015 Perşembe

Papatya

Genel Bilgiler

Bileşikgiller familyasıından; Nisan-Eylül aylarında çiçek açan, 25 cm kadar boyunda, bir yıllık otsu bir bitkidir. Yaprakları ince parçalı olup, sapsızdır. Çiçeğinin orta kısmı sarıdır. Kenarlarında 12-20 tane dil biçiminde beyaz renkli çiçek vardır. Çiçeklerin içeriğinde acı madde, tanen ve glikozitler vardır. Meyvesi sarımtırak esmer renkli bir uçucu yağ taşır. Yaz aylarında toplanıp, kurutulur.

Faydaları

Ateşi düşürür. Ağrıları keser. Spazm çözer. Terletir. Sinirleri yatıştırır. Bağırsak gazlarını giderir. Vücuda rahatlık verir. Boğaz bademcik ve diş etlerinin iltihaplarını giderir. Bel ve baş ağrılarını geçirir. Saçları sarartmak için de kullanılır. Papatyayağı spazm giderir. Ağrıları dindirir. Mikropları öldürür. Sinirleri yatıştırır.

Nasıl Kullanılır

Papatyadan papatya çayı, papatya yağı ve boya elde edilir. Papatya çayı tahriş olmuş ciltleri temizlemek ve ferahlatmak için faydalıdır. Bu çayla göze pansuman yapılırsa gözdeki şişlikleri giderir. Papatya suyu banyo suyuna katılırsa cildi tazeler ve saçlara parlaklık verir. Papatya suyunun saç bakımı için kullanımı da yaygındır. Ayrıca, papatya suyu ile banyo yapmak hastaların iyileşmesini de hızlandırır.

Papatya yağı ağrı tedavisi için kullanılır. Özellikle çocuk ve bebeklerdeki karın ağrısında papatya yağı ısıtılıp karna masaj yapılırsa faydası görülür.

Papatya kaynatılıp buharı teneffüs edilirse nezle ve sinüzite iyi gelir. Papatya çayının faydaları arasında bağırsak gazlarını azalması da sayılabilir. Bunun için süt ile birlikte içilmelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder