Genel Bilgiler
Kayıngiller familyasından; kışın yapraklarını döken, 25 - 30 metre boyunda bir ağaçtır. Yaprakları geniştir. Meyveleri iridir.
Faydaları
Kabuklarının suda kaynatılması ile hazırlanan ilaç; ateş düşürür ve sinirleri yatıştırır. Meyvesi, kasları kuvvetlendirir. Kan dolaşımını düzenler. Bedeni ve zihni yorgunluğu giderir. Varis ve basur memelerinin meydana gelmesini önler. Karaciğer yorgunluğu ve şişliğini geçirir. Kansızlığı giderir. Mideyi kuvvetlendirir. Damar sertliği ve yüksek tansiyondan şikayet edenlerle, şeker hastaları yememelidir.
Nasıl Kullanılır
Kestane taze olarak yenebileceği gibi haşlanarak ve kebap yapılarak da yenebilir. Özellikle soğuk kış günlerinde sobanın üzerinde kestane pişirmek ayrı bir keyiftir. Sobanız yoksa tavada ya da fırında da deneyebilirsiniz. Ayrıca kestanenin kabuğu ile ağacının kabuk ve yaprakları da çeşitli amaçlarla kullanılır. Örneğin, kestanenin kabukları haşlanıp suyu içilirse sinirleri yatıştırır ve ateşi düşürür. Bütün bu yararları yanında kestanenin, kan dolaşımını hızlandırıcı etkilerinden dolayı yüksek tansiyon ve damar sertliği şikâyeti olanlar ile şeker hastaları tarafından biraz daha ölçülü tüketilmesi gerekebilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder