Genel Bilgiler
Keten denilen kireçli topraklarda yetişen otsu bir bitkinin tohumudur. İçeriğinde sabit yağ, müsilaj, protein, siyanogenetik bir glikozit olan linamarin vardır. Keten yağında asitler vardır. Boya ve muşamba sanayiinde kullanılır.
Faydaları
Akciğer hastalıkkları bronşit ve soğuk algınlığında faydalıdır. Lavman olarak kullanılırsa kabızlığı giderir. Müzmin öksürüğü keser. Dolama, köpek memeleri ve her türlü çıbanın tedavisinde faydalıdır.
Nasıl Kullanılır
Kaynatılarak, dövülüp toz haline getirilerek ve tohum halinde kullanılabilir. Tokluk hissi veren bir besin olduğu için Keten Tohumu zayıflama amacıyla sıklıkla kullanılır. Bal ile karıştırılarak yenebileceği gibi kaynatılarak ya da yemek ve hamur işlerine katılarak da tüketilebilir. Keten tohumu yağı ve keten tohumunun lapası yara ve yanık tedavisi için de kullanılır. Bütün bu yararlarının yanında aşırı kullanılması tavsiye edilmez.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder